Δημοκρατία της Βαϊμάρης

Φτάνει πια με το θέμα του παρεμπορίου. Είχαν αφεθεί όλα στην τύχη τους, όπως και πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν τις εμπορικές επιχειρήσεις, δεν ασχολείτο κανένας με αυτά τα θέματα αλλά τα προσπερνούσαμε όλοι γιατί δεν μας επηρέαζαν άμεσα και τώρα λόγω της ύφεσης τα ανακαλύψαμε.

Από τους ανεξέλεγκτους μικροπωλητές που πωλούν προϊόντα μαϊμού ακόμα και έξω από την Ακαδημία Αθηνών, από τους πωλητές υπαίθριων αγορών, που τις άδειες τους εκδίδουν οι εκάστοτε δήμαρχοι. Φαινόμενα όπως με τα λαθραία τσιγάρα να πωλούνται οι αυτοκόλλητες ταινίες στην Ομόνοια και στο Μοναστηράκι και να είναι κοινό μυστικό (αν θέλεις πακέτο τσιγάρα με ή άνευ φόρου), όπως τα παράνομα καύσιμα, που λόγω της αύξησης του πετρελαίου θέρμανσης στις παραγγελίες αρχίζουν οι ερωτήσεις "με ή άνευ απόδειξης".

Με όλα αυτά τα φαινόμενα η πολιτεία και οι φορείς μαζί με τους ανθρώπους της αγοράς πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά μέσα στα πλαίσια της έννομης τάξης και όχι να λέμε "μπράβο" σε συμπεριφορές όπως τα τάγματα εφόδου που αντικαταστούν την νομιμότητα που δεν εφαρμόζεται. Γιατί κάπως έτσι η κοινή γνώμη ξεκίνησε με την 17 Νοέμβρη όπου στην αρχή έδειχνε ανοχή και μετά η κατάσταση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η δημοκρατία, η έννομη τάξη, η αγορά πρέπει να έχει κανόνες και να εφαρμόζονται δίκαια και αποτελεσματικά. Όταν δεν εφαρμόζονται δίκαια και αποτελεσματικά με την πρωτοφανή οικονομική κρίση και υπό έναν ασφυκτικό διεθνή έλεγχο     προσφέρεται γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη και την άνθηση της ακραίας παρεμβατικότητας.

Φυσικά είναι απαράδεκτο να ακούγονται φωνές και μάλιστα δημόσια απο ανθρώπους της αγοράς οτι "θα φωνάξουμε κάποιες ομάδες πολιτών να αναλάβουν δράση" γιατί κάπως έτσι ξεκίνησε το ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία και οι πολίτες κατάλαβαν το οδυνηρό αποτέλεσμα και έλεγαν και αυτοί τότε "μπράβο". Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται ας είμαστε προσγειωμένοι στο τι λέμε αλλά κυρίως στο τι κάνουμε.

Από τη μεριά μου ξεκινάω αγώνα ενημέρωσης αλλά κυρίως προτάσεων σε συνεργασία και με τους Προέδρους των εμπορικών συλλόγων του λεκανοπεδίου, γιατί στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και δεν γίνονται αποδεκτές. Ο δημοκρατικός πολίτης οφείλει να διασφαλίζει τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η Ελληνική Δημοκρατία του 2012 δεν θα γίνει Δημοκρατία της Βαϊμάρης του 1930.

 

*Toυ Νίκος Βασιλείου

Πρόεδρος Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΑ                                                         comments powered by Disqus
From cache (1st Attempt)
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη κάλυψη κενών
Αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων
From cache (1st Attempt)
O Γουίλιαμ Ανθόλις, εκτελεστικός διευθυντής του Brookings Institute, σε αποκλειστική συνέντευξή του υποστηρίζει ότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμ...
«Φρένο» στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ βάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του νέου υπουργού Πα...
H Ελλάδα «είναι αποφασισμένη να μείνει στο ευρώ», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.
Σαρωτικές αλλαγές στο... μνημονιακό σκηνικό που είχε στηθεί στον τομέα του συνταξιοδοτικού προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ...
Όλες οι απολύσεις, οι οποίες έχουν γίνει αντισυνταγματικά, θα ανακληθούν, τόνισε για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ώρες ο νέος αναπληρωτής υπουργός Γ. ...