Δημοκρατία της Βαϊμάρης

Φτάνει πια με το θέμα του παρεμπορίου. Είχαν αφεθεί όλα στην τύχη τους, όπως και πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν τις εμπορικές επιχειρήσεις, δεν ασχολείτο κανένας με αυτά τα θέματα αλλά τα προσπερνούσαμε όλοι γιατί δεν μας επηρέαζαν άμεσα και τώρα λόγω της ύφεσης τα ανακαλύψαμε.

Από τους ανεξέλεγκτους μικροπωλητές που πωλούν προϊόντα μαϊμού ακόμα και έξω από την Ακαδημία Αθηνών, από τους πωλητές υπαίθριων αγορών, που τις άδειες τους εκδίδουν οι εκάστοτε δήμαρχοι. Φαινόμενα όπως με τα λαθραία τσιγάρα να πωλούνται οι αυτοκόλλητες ταινίες στην Ομόνοια και στο Μοναστηράκι και να είναι κοινό μυστικό (αν θέλεις πακέτο τσιγάρα με ή άνευ φόρου), όπως τα παράνομα καύσιμα, που λόγω της αύξησης του πετρελαίου θέρμανσης στις παραγγελίες αρχίζουν οι ερωτήσεις "με ή άνευ απόδειξης".

Με όλα αυτά τα φαινόμενα η πολιτεία και οι φορείς μαζί με τους ανθρώπους της αγοράς πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά μέσα στα πλαίσια της έννομης τάξης και όχι να λέμε "μπράβο" σε συμπεριφορές όπως τα τάγματα εφόδου που αντικαταστούν την νομιμότητα που δεν εφαρμόζεται. Γιατί κάπως έτσι η κοινή γνώμη ξεκίνησε με την 17 Νοέμβρη όπου στην αρχή έδειχνε ανοχή και μετά η κατάσταση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η δημοκρατία, η έννομη τάξη, η αγορά πρέπει να έχει κανόνες και να εφαρμόζονται δίκαια και αποτελεσματικά. Όταν δεν εφαρμόζονται δίκαια και αποτελεσματικά με την πρωτοφανή οικονομική κρίση και υπό έναν ασφυκτικό διεθνή έλεγχο     προσφέρεται γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη και την άνθηση της ακραίας παρεμβατικότητας.

Φυσικά είναι απαράδεκτο να ακούγονται φωνές και μάλιστα δημόσια απο ανθρώπους της αγοράς οτι "θα φωνάξουμε κάποιες ομάδες πολιτών να αναλάβουν δράση" γιατί κάπως έτσι ξεκίνησε το ναζιστικό κόμμα στη Γερμανία και οι πολίτες κατάλαβαν το οδυνηρό αποτέλεσμα και έλεγαν και αυτοί τότε "μπράβο". Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται ας είμαστε προσγειωμένοι στο τι λέμε αλλά κυρίως στο τι κάνουμε.

Από τη μεριά μου ξεκινάω αγώνα ενημέρωσης αλλά κυρίως προτάσεων σε συνεργασία και με τους Προέδρους των εμπορικών συλλόγων του λεκανοπεδίου, γιατί στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και δεν γίνονται αποδεκτές. Ο δημοκρατικός πολίτης οφείλει να διασφαλίζει τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η Ελληνική Δημοκρατία του 2012 δεν θα γίνει Δημοκρατία της Βαϊμάρης του 1930.

 

*Toυ Νίκος Βασιλείου

Πρόεδρος Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΑ                                                         comments powered by Disqus
Page 0 of 1First   Previous   Next   Last   
An error has occurred. Error Loading the Article List:
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία λήγει στις 13 Οκτωβρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 21.00.
 Η συνάντηση του κ. Βρούτση με την τρόικα είναι την Πέμπτη, ενώ οι τροϊκανοί έχουν έρθει με... άγριες διαθέσεις όσον αφορά τα εργασιακά.  
Τις φορολογικές δηλώσεις των δύο ιδιοκτητών του ιταλικού ομίλου προϊόντων πολυτελείας Prada, εξετάζει η ιταλική δικαιοσύνη.
Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης.
Αρκετές είναι οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του λιμανιού του Λαυρίου.